Terrakotta
Hva er terrakotta laget av?
Terrakotta betyr «bakt jord» på italiensk. Vår type terrakotta lages av en type jord man finner i Toscana. Dette blandes blant annet i vann og eltes sammen til en leireaktig masse. På fabrikken blandes terrakotta leiren med en grus/sandmasse som er herdet i 1400 grader, for å stabilisere leiren så den kan tåle ekstrem varme. Når dette er blandet sammen, blir den nye leirmassen igjen herdet gjennom flere herdeprosesser.
Hva er fordelen med terrakotta?
Håndlaget terrakotta får frem den rette strukturen i materialet. Terrakotta har en unik, naturlig varmeisolerende evne. Varmen absorberes i den porøse strukturen og trekker fuktigheten ut av pizzabunnen, slik at du får en uimotståelig god og sprø pizzabunn. Egner seg forøvrig perfekt til all koking av mat. I praksis alt du steker i din elektriske komfyr, kan du steke i pizzaovnen. At varmen holder seg ekstremt godt – gjør at du kan steke pizza om kvelden. Morgenen etter holder pizzaovnen fortsatt ca 200 grader. Perfekt til “steinbakt” morgenbrød.
At terrakotta har lang holdbarhet ser man på de 8000 skulpturer av den kinesisk hæren i Xian. Dette ble laget i år 210 f. Kr. Den står der like godt bevart i dag.